Konyha elrendezések

2022.12.28

Kattints a képre, hogy megismerkedj 6 különféle elrendezéssel!

Egyenes konyha

Általában kisebb konyhákban található ez az egyszerű elrendezés. Anélkül kínálja a helytakarékosságot, hogy a funkcionalitás kárt szenvedne. Falra szerelt alsó-, felső- és
állószekrényekből állhat vagy polcokkal rendelkezhet az alapszekrények felett, ami letisztult képet mutat.

Gondolkodj függőlegesen! Mivel a konyha szélessége behatárolt, ezért ki kell használni a teret a szekrények lehető legmagasabbra emelésével, így további tárhelyeket hozhatunk létre. Bár a hagyományos munkaháromszög kialakítása nem lehetséges egy egysoros konyhában, próbáld meg a hűtőszekrényt az egyik végére helyezni, a sütőt és a főzőlapot középre, a mosogatót pedig a másik végére.

"L" alakú konyha

Praktikus elrendezési lehetőség kis és nagy konyhákhoz. Az L-alakú konyha két merőleges fal mentén sarokszekrényekkel rendelkezik. A sarok jó és praktikus kialakítása átgondolt tervezést igényel, az L-alakú konyha nyitottsága nagy rugalmasságot kínál a készülékek és a munkaterületek elhelyezésében. Ahol a hely megengedi, kihasználhatod a sarkot egy sarokszekrény tároló beépítésével, így nem fogod elveszíteni azt az értékes teret, amely általában egy sarok berendezésével jár.

Bár az L-alakzat szárait addig nyújthatja, amíg a hely azt engedi, a használat szempontjából legjobb, ha ez a 4-4,5 métert nem haladja meg. 

Párhuzamos konyha

A szekrények nagyon gazdaságos használatával a konyha két sor szekrényből áll, amelyek egymással szemben állnak, és belső átjárót, passzázst hoznak létre közöttük.
Amiatt, hogy nincs szükség sarokszekrényekre, ez az elrendezés minden milliméternyi helyet pazarlás nélkül tud kihasználni. Az egyszerű konstrukció azt is jelenti, hogy kevesebb speciális eszközre van szükség, így ez költséghatékony lehetőség is egyúttal.
Ezzel az egy további szekrénysorral a konyha már nagyobb rugalmasságot kínál a tárolóhely tekintetében is. 

"U" alakú konyha

Nagyobb térigényű konyhák számára ideális forma lehet az U-alakú konyha, három szomszédos fal mentén található szekrénysorból áll. Ez a fajta elrendezés rengeteg tárolóhelyet biztosít, amelyet változatosan alakíthatsz kedvedre.
Az U-alakú konyhában könnyen szervezhetők a munkafolyamatok úgy, hogy egyszerre többen is ott tartózkodhatnak. Ez a fajta konyhai elrendezés tökéletes lehetőséget kínál a megszakítás nélküli munkavégzésre, így a lehető legjobban tudod kihasználni a teret, még akkor is, ha a különböző funkciók a konyha más és más részén érhetőek el.
Kedvedre röpködhetsz pulttól-pultig anélkül, hogy belefáradnál.

"G" alakú konyha

A G-alakú konyhában egy félsziget a konyhájához kapcsolódik, amely a falból vagy a konyhai szekrénysorból nyúlik ki. Ez egy nagyszerű megoldás, amely a konyhasziget előnyeit kínálja ott, ahol a helyszűke nem teszi lehetővé független sziget telepítését.
A félsziget használható ételkészítésre, étkezésre vagy más otthoni, irodai feladatokra egyaránt, miközben a konyhatündér a főzéssel van elfoglalva.

Konyha, szigettel

Nagyon népszerű választás a nyitott terű otthonokban. Nagy munkafelületet vagy tárolóterületet biztosít a helyiség közepén. A sziget főzőfelülettel, előkészítővel, akár egy étkező pulttal is rendelkezhet. Bár a konyhának elég nagynak kell lennie egy konyhasziget beépítéséhez, annak elhelyezése nagyszerű módja annak, hogy természetes módon szabályozza a konyhában tartózkodók között kialakuló "tumultust".

Használja a szigetet főzés és társasági élet központjaként, ahol a család és a barátok kapcsolatba léphetnek egymással az ételek elkészítése közben is. A konyha közepén történő elhelyezkedése miatt kiváló hely kiemelkedő dekoratív világítás felszerelésére, amely funkcionális világításként is szolgálhat.