Hűtőszekrény tisztítása

2023.01.16

A konyhabútor tisztítása után nézzük meg, hogyan kell a hűtőszekrényünket helyesen takarítani.

Rendszeresség

Mindenféle étel, annak jellegétől függően, idővel megromlik. Ezért elsősorban az élelmiszer felületén lévő mikroorganizmusok, továbbá a fény, az oxigén és a nedvesség felelősek. Ezért a tejtermékeket, kolbászokat és hasonló élelmiszereket hűtőben tároljuk, hogy minél hosszabb ideig eltarthatók legyenek.

4-6 hetente alaposan töröld ki a hűtőszekrényt, hogy megfékezd a kórokozók szaporodását a hűtőszekrény nedves közegében, és elkerüld a kellemetlen szagok kialakulását! Évente legalábbkétszer végezd el a hűtőszekrény teljes körű tisztítását és olvaszd le a fagyasztóteret is! Ne feledkezz meg a hátsó falról és a zöldségrekeszről sem. így hűtőszekrényed belül higiénikus és tiszta lesz, ezzel pedig elkerülheted a kellemetlen szagok kialakulását, valamint a penész és a baktériumok elterjedését.


Előkészítés

Mielőtt vízzel vagy ecettel tisztítanád a hűtőszekrényt, kapcsold ki, és húzd ki a konnektorból! Ezután ürítsd ki teljesen a hűtőszekrényt, és ne feledd, hogy ilyenkor a fagyasztórekesz is leolvad! Szükség esetén átmenetileg a pincében, az erkélyen vagy hűtőládában tárolhatod élelmiszereidet. Ez különösen a romlandó élelmiszerek, például a nyers hal esetében fontos, hogy elkerüljük a baktériumok képződését.

Ezért érdemes olyan kedvező időpontot választani, amikor nincs túl meleg és kevés kényes élelmiszer van a hűtőben. Nem beépített hűtőszekrény esetén, távolítsd el az egységet a faltól, és tisztítsd meg a hűtőszekrény hátulját, majd porszívóval vagy kézi porszívóval porszívózd le a hátoldali fémrácsot! Ha a hátsó falon lefolyónyílás is van a kondenzvíz számára, tisztítsd meg azt egy vattakoronggal!


Belső takarítás

Távolíts el minden kivehető elemet, például polcokat és fiókokat a hűtőszekrényből! Ezeket legegyszerűbben a mosogatóban tudod tisztára mosni egy szivaccsal vagy törlőruhával és meleg, mosogatószeres vízzel. Ezután alaposan szárítsd meg az elemeket! Egyes modelleknél bizonyos elemeket mosogatógépben is tisztíthatsz. Erről a hűtőszekrény gyártójának kezelési útmutatójából tájékozódhatsz.

Töröld át a hűtőszekrény belső falait egy ronggyal! A tisztítás során kerüld a dörzsszivacsok és erős tisztítószerek használatát! Olykor ecetes tisztítószer használata javasolt, jóllehet a szakértők ezt nem tanácsolják, az ecet ugyanis megtámadhatja a műanyagot és porózussá teheti a tömítéseket. Speciális fertőtlenítőszerre sincs szükség.


Viszlát kellemetlen szagok!

Ha kellemetlen szagot érzel a hűtőszekrényben, annak tisztításakor rendkívül alaposan járj el, különös tekintettel a mélyedésekre, vájatokra és más nehezen elérhető sarkokra! Ehhez érdemes szórófejes flakonba tölteni a tisztítószeres vizet. A kellemetlen szagokat kozmetikumok vagy a citrusfélék kémiailag kezelt héja is okozhatja.

Tisztítás után hagyd hosszabb ideig kiszellőzni a hűtőszekrényt! Ha a hűtőszekrény huzamosabb ideig ki van kapcsolva, az ajtaját mindenképpen hagyd kissé nyitva! Ügyelj rá, hogy leolvasztáskor a kondenzvíz mindig akadálytalanul el tudjon folyni!