Tippek, trükkök

Álomtól a valóságig.

Konyha elrendezések

Egyenes konyha

Általában kisebb konyhákban található ez az egyszerű elrendezés. Anélkül kínálja a helytakarékosságot, hogy a funkcionalitás kárt szenvedne. Falra szerelt alsó-, felső- és
állószekrényekből állhat vagy polcokkal rendelkezhet az alapszekrények felett, ami letisztult képet mutat.

Gondolkodj függőlegesen! Mivel a konyha szélessége behatárolt, ezért ki kell használni a teret a szekrények lehető legmagasabbra emelésével, így további tárhelyeket hozhatunk létre. Bár a hagyományos munkaháromszög kialakítása nem lehetséges egy egysoros konyhában, próbáld meg a hűtőszekrényt az egyik végére helyezni, a sütőt és a főzőlapot középre, a mosogatót pedig a másik végére.

Párhuzamos konyha

A szekrények nagyon gazdaságos használatával a konyha két sor szekrényből áll, amelyek egymással szemben állnak, és belső átjárót, passzázst hoznak létre közöttük. Amiatt, hogy nincs szükség sarokszekrényekre, ez az elrendezés minden milliméternyi helyet pazarlás nélkül tud kihasználni. Az egyszerű konstrukció azt is jelenti, hogy kevesebb speciális eszközre van szükség, így ez költséghatékony lehetőség is egyúttal. Ezzel az egy további szekrénysorral a konyha már nagyobb rugalmasságot kínál a tárolóhely tekintetében is.

L-alakú konyha

Praktikus elrendezési lehetőség kis és nagy konyhákhoz. Az L-alakú konyha két merőleges fal mentén sarokszekrényekkel rendelkezik. Bár a sarok jó és praktikus kialakítása átgondolt tervezést igényel, az L-alakú konyha nyitottsága nagy rugalmasságot kínál a készülékek és a munkaterületek elhelyezésében. Bár az L-alakzat szárait addig nyújthatja, amíg a hely azt engedi, a használat szempontjából legjobb, ha ez a 4-4,5 métert nem haladja meg.
Ahol a hely megengedi, kihasználhatod a sarkot egy sarokszekrény tároló beépítésével, így nem fogod elveszíteni azt az értékes teret, amely általában egy sarok berendezésével jár. 

U-alakú konyha

Nagyobb térigényű konyhák számára ideális forma lehet az U-alakú konyha, három szomszédos fal mentén található szekrénysorból áll. Ez a fajta elrendezés rengeteg tárolóhelyet biztosít, amelyet változatosan alakíthatsz kedvedre.
Az U-alakú konyhában könnyen szervezhetők a munkafolyamatok úgy, hogy egyszerre többen is ott tartózkodhatnak. Ez a fajta konyhai elrendezés tökéletes lehetőséget kínál a megszakítás nélküli munkavégzésre, így a lehető legjobban tudod kihasználni a teret, még akkor is, ha a különböző funkciók a konyha más és más részén érhetőek el.
Kedvedre röpködhetsz pulttól-pultig anélkül, hogy belefáradnál.

G-alakú konyha

A G-alakú konyhában egy félsziget a konyhájához kapcsolódik, amely a falból vagy a konyhai szekrénysorból nyúlik ki. Ez egy nagyszerű megoldás, amely a konyhasziget előnyeit kínálja ott, ahol a helyszűke nem teszi lehetővé független sziget telepítését. A félsziget használható ételkészítésre, étkezésre vagy más otthoni, irodai feladatokra egyaránt, miközben a konyhatündér a főzéssel van elfoglalva.

Konyha, szigettel

Nagyon népszerű választás a nyitott terű otthonokban. Nagy munkafelületet vagy tárolóterületet biztosít a helyiség közepén. A sziget főzőfelülettel, előkészítővel, akár egy étkező pulttal is rendelkezhet. Bár a konyhának elég nagynak kell lennie egy konyhasziget beépítéséhez, annak elhelyezése nagyszerű módja annak, hogy természetes módon szabályozza a konyhában tartózkodók között kialakuló "tumultust".

Használja a szigetet főzés és társasági élet központjaként, ahol a család és a barátok kapcsolatba léphetnek egymással az ételek elkészítése közben is. A konyha közepén történő elhelyezkedése miatt kiváló hely kiemelkedő dekoratív világítás felszerelésére, amely funkcionális világításként is szolgálhat.

Beépíthető gépek

Amikor egy új konyhát tervezel magadnak dönthetsz úgy, hogy megtartod a meglévő berendezéseket, vagy úgy, hogy az új konyhádhoz illő sütőt, hűtőt, főzőlapot és mosogatógépet választasz, amiket a számodra legmegfelelőbb módon építesz be a konyhabútor részeként. Most ezt a négy alapvető beépíthető berendezést vesszük sorra, és megmutatjuk azok előnyeit, és elrendezési tippeket adunk hozzájuk.

Beépíthető sütő

A szokásos szabadon álló tűzhelyekkel szemben jó alternatívát nyújt egy konyhaszekrénybe szerelhető megoldás. Egy magasan elhelyezett tűzhelybe sokkal egyszerűbb behelyezni a nehezebb ételeket anélkül, hogy hajlongani kéne. Egy ilyen kényelmes magasságba helyezett sütő könnyebben is takarítható, és kényelmesen átlátható, egyszerűbben hozzáférhető a sütőtér felső része is. Az előnyös elérhetőség biztosításán felül pedig modern, kifinomult megjelenést kölcsönöznek a konyhának.

Beépíthető főzőlap

Egy beépíthető főzőlappal elválaszthatod a tűzhelyet a főzőlaptól, így csökkentve a konyha zsúfoltságát. Egy tetszés szerint elhelyezett főzőlappal megoldható, hogy ha konyhaszigetre helyezed, kényelmesebb pozícióba kerülj a vendégekkel szemben, és beszélgethess velük főzés közben akár. Ha ilyen főzőlapot választasz, akkor helyet kaphatsz alatta az edények és egyéb a főzéshez közvetlenül szükséges eszközök számára.
Amikor beépíthető főzőlapot választasz, válaszd ki az üzemeltetés módját. Létezik elektromos, gáz, indukciós és kerámialapos főzőlap. Ahogy a tűzhely esetében is, itt is fontos a méret. Létezik egészen kis helyet elfoglaló, két edény melegítését biztosító főzőlap, és léteznek az átlag négy főzőterületnél nagyobb, illetve hasznosabb ovális formában melegítő főzőlapok is, illetve öt főzőterületet nyújtó lapok.

Beépíthető mosogatógép

A beépített mosogatógépek azon felül, hogy esztétikusan foglalnak helyet a konyhádban, a konyhabútornak megfelelő stílusú ajtó mögé rejtheted őket és nem szakítják meg a rendelkezésre álló munkafelületet sem, nem biztosítanak egyéb előnyt. Jellemzően ugyanúgy az alsó pult alá kell helyezni őket, így kényelmesen kipakolható a felső fiókjuk is. A mosogatógép-választásban az előző bejegyzéseink nyújtanak segítséget.

Beépíthető hűtőszekrény

A hűtőszekrényed lesz valószínűleg a legfontosabb készüléked a konyhában, hiszen folyamatosan üzemel, és ezt használod a legtöbb alkalommal is. Ha évek óta nem vásároltál új hűtőszekrényt, akkor érdemes megismerkedned azzal, hogyan változtak meg ezek a konyhai berendezések. A hűtőszekrény-választáskor ma már sokkal több szempont áll rendelkezésedre, és jobban ki tudod elégíteni a családod igényeit is. Gondold át, milyen magasságú, milyen mélységű és milyen szélességű készüléket választanál! Döntsd el, hogy szükséged van-e fagyasztóra, vagy hogy francia ajtós típust szeretnél-e! Érdemes megismerkedned a számos funkcióval is, amit egy hűtőszekrény biztosíthat. Ezekkel foglalkozunk majd a következő bejegyzéseinkben.

A konyhatervezés első lépései:

Mérd fel a helyiséget!

Az alábbi részeket feltétlenül mérd és rajzold le:

  • Mérd le a falak távolságát a sarkoktól az ajtókig és ablakokig!
  • Mérd le a nyílászárók méreteit és a padlótól való távolságukat!
  • Mérd le konyhádban minden műszaki tárgy helyét, ami kiáll a fal síkjából, például radiátorok, szellőzőnyílások és csövek!
  • Mérd le és jegyezd fel a már meglévő konnektorok és villanykapcsolók helyzetét, illetve gondold át, hova szeretnél még kapcsolókat és konnektorokat!
  • Jegyezd fel a víz- és a szennyvízcsatlakozók helyét. Ha tervezed ezek áthelyezését, új helyüket is jelöld be!

Mérd meg újra! (Ez komoly, rengeteg bosszúságot meg lehet úszni az ellenőrzéssel.)

Milyen a jó konyhabútor?

Jó tanácsok, amik hasznosak lehetnek ha saját magad tervezed konyhabútorodat.

Rossz tervezéssel a legszebb konyha is rémálommá válhat. Hogy praktikusan használhasd konyhádat, az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

A konyhai munkalapok magasságát, a konyhában legtöbbet foglalatoskodó személy magasságához igazítsd!

Fontos, hogy akadályok nélkül tudj mozogni, a hűtő, a mosogató és a főzőfelület között.

Tervezz közzéjük konyhai munkalappal kialakított munkafelületet, a főzéshez használt alapanyagok előkészítéséhez! Amennyiben lehetséges, a hűtő és a főzőlap közzé essen a mosogató, ez a főzési előkészületeknél igen hasznos.

A legjobb esetben a főzőlap mindkét oldalán van munkalappal kialakított munkafelület. Ha kicsi a konyhád, akkor az a legfontosabb, hogy legalább a mosogató és a főzőlap közzé tervezz egy nagyobbacska munkafelületet.

Ügyelj a főző-sütő készülékek magasságára, mert a rosszul megválasztott magasság nemcsak fárasztó, hanem balesetveszélyes is lehet.

Minden eszközt tárolj a használati helyéhez a lehető legközelebb!

Ne sajnáld az időt a megfelelő világítás megtervezésére, mert könnyebben elkerülheted a baleseteket, ha látod, mit csinálsz!

Fontos, hogy merre nyílnak a szekrények és a hűtő/fagyasztó ajtói. A rossz irányba nyíló ajtók akadályozzák a gyors konyhai munkát, és felesleges bosszúságot okozhatnak.

Tervezzük meg közösen álmaid konyháját!

IDE, vagy a fenti képre kattintva megkezdhetjük a tervezés első fázisát.

A kérdőív kitöltése után 48 órán belül elkészítjük a 3D-s látványterved elkészítését, amit az általad megadott e-mail címre el is küldünk.

A kérdőív kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.